Az iraki kormány szombaton bemutatta a nemzetközi sajtó előtt fegyverkezési programjairól szóló nyilatkozatát, amelynek elkészítését az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1441. számú határozata írta elő.

Újságírók előtt egy, a nemzetbiztonsági hivatalhoz tartozó épületben mutatták be a nyilatkozatot. A dosszié a határidő előtt egy nappal készült el - írja a BBC News Online. Az ENSZ döntése szerint először a fegyverzetellenőrök vizsgálják meg a dokumentumot, és csak azután teszik azt közzé.

Irak ENSZ nagykövete, Mohammed al-Douri elmondta: a dokumentum alátámasztja Irak régóta hangoztatott kijelentését, mely szerint nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, azonban a nyilatkozat új elemeket is tartalmaz.

A dossziét a nap folyamán repülőgéppel szállítják New Yorkba. A dokumentum nukleáris létesítményekre vonatkozó fejezetét a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség bécsi főhadiszállására viszik.

Eközben fegyverzetellenőrök két csoportja folytatja munkáját a két napos muzulmán ünnep után. Egy csoport al-Tuwaitha térségében, Bagdadtól 20 kilométerre nukleáris fegyverek után kutat.