Szaddám bocsánatot kért Kuvait megszállásáért

Bocsánatot kért a kuvaiti néptől Szaddám Huszein az 1990-91-es megszállásért Az iraki elnök levelében arra buzdította a kuvaiti népet, hogy csatlakozzon Irakhoz a megszálló idegen erőkkel szembeni ellenállásban.

Szaddám Huszein iraki elnök szombaton bocsánatot kért a kuvaiti néptől az 1990-91-es megszállás miatt. "Bocsánatot kérünk Istentől minden tettért, amely felbőszítette a múltban, amiről esetleg nem tudhattunk és minket kárhoztatnak miatta, s ennek alapján bocsánatot kérünk tőletek" - szólt Szaddám Huszein kuvaiti néphez írott levele, amelyet az iraki televízióban olvastak be.

Nyilvánvalóan utalt az Egyesült Államok kuvaiti jelenlétére a levél, amelyet Muhammad Szaid asz-Szahaf tájékoztatási miniszter ismertetett. Arra buzdította a kuvaiti népet, hogy csatlakozzon Irakhoz a megszálló idegen erőkkel szembeni ellenállásban. "Miért nem találkoznak a kuvaiti hívő, áldozatos és szent harcosok iraki társaikkal London, Washington és a cionista entitás takarója helyett teremtőjük takarója alatt, hogy megvitassák ügyeiket, amelyek élén a dzsihád (szent háború) áll a hitetlen hadseregek által folytatott megszállás ellen" - olvasható a levélben.

Szaddám Huszein kijelentette, hogy a kuvaiti invázió "törvényes védelem" volt az összeesküvés ellen, amelyet szerinte az Egyesült Államok szőtt összejátszva a kuvaiti vezetőkkel.

Megismételte korábbi vádját, hogy Kuvait az OPEC számára megszabott kvótáin túl termelt ki olajat, hogy az olajárak lenyomásával kárt okozzon az iraki gazdaságnak. Közölte, hogy 1989-ben megpróbálkozott a Kuvait és Irak közötti vita békés rendezésével, de a szomszédos ország vezetőinek nem állt érdekében a tárgyalás. Ezzel egy időben amerikai katonák hadgyakorlatokat tartottak a kuvaiti erőkkel, ami fenyegetést jelentett Irakra nézve. Hozzátette: iraki tisztségviselők később olyan dokumentumokat találtak, amelyekből kiderült, hogy az Egyesült Államok és kuvaiti tisztségviselők katonai terveket készítettek Irak ellen. Az országnak meg kellett védenie magát, és ez vezetett az invázióhoz.

"Nem volt remény a diplomáciai megoldásra" - tette hozzá. "Amit mondunk nem a gyengeség helyzetéből fakad és nem taktika..., hanem az igazság megvilágítását célozza" - folytatta. Az iraki elnök megvádolta a kuvaiti vezetőket, hogy "elszigetelték a kuvaiti népet az arab nemzettől", és az ország gazdagságát "a külföld" kezébe helyezték. "Ami sokkal súlyosabb, a külföld, ahogyan ti is tapasztaljátok, közvetlenül katonailag szállja meg országotokat. Tudjátok, hogy amikor az idegenek megszállnak egy országot, nemcsak földjét szennyezik be, de szellemét és vallását is" - mondta az iraki elnök.

A kuvaiti nép és vezetése között hangsúlyos különbséget tevő levelet azon a napon tették közzé az iraki televízióban, amikor Bagdad átadta fegyverkezési programjairól szóló beszámolóját az ENSZ fegyverzetellenőreinek.