Öngyilkos lett az elmebeteg gépeltérítő

Holtan találták börtöncellájában pénteken azt az olasz férfit, aki novemberben megpróbálta eltéríteni az Alitalia Bologna-Párizs közötti járatát. A géprablót egy lyoni börtön pszichiátriai osztályán tartották fogva. Egy nappal korábban a férfi cellatársa is meghalt.

Öngyilkos lett az a férfi, aki a múlt hónapban megpróbálta eltéríteni az Alitalia egyik párizsi repülőjáratát. Az olasz exrendőrt, Stefano Savoranit, felakasztva találták meg lyoni börtöncellájában pénteken késő este.

Egy nappal korábban cellatársa is meghalt. A börtön vezetése vizsgálja az eseteket. Egy római rádióadó szerint a két fogoly azt játszotta, hogy műanyag zacskókat húztak a fejükre. A rádió szerint, amikor cellatársa csütörtökön meghalt, Savorani aludt. Mindkettőjüket a lyoni Saint-Paul-Saint-Joseph börtön pszichiátriai részlegében tartották fogva.

Savonari november 27-én kísérelte meg eltéríteni az Alitalia Bolognából Párizsba tartó repülőgépét egy távirányítóval, amiről azt állította, hogy egy bombát tud vele működésbe hozni. A gépeltérítő többször is kijelentette, hogy az al-Kaida terrorszervezet tagja. A repülő végül Lyonban szállt le, ahol Savorani megadta magát a rendőröknek.

A férfit nem először tartóztatták le gépeltérítés miatt. 1999-ben egy Marseilles és Párizs között közlekedő repülőgépet akart eltéríteni. Akkor megállapították, hogy elmeállapota miatt nem büntethető, és Olaszországba küldték gyógykezelésre. Egy másik alkalommal a vezetőfülkébe betörve próbált meg eltéríteni egy nagysebességű vonatot Olaszországban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK