Venezuela: katonák a benzinkutaknál

Venezuelában hétfőn katonák szállták meg a benzinkutakat és átvették az ellenőrzést a közúti üzemanyag-szállítás felett, hogy megpróbálják letörni az ország olajiparát is megbénító általános sztrájkot.

A világ ötödik legjelentősebb olajexportáló országában december 2-án kezdődött meg a sztrájk, amelyet a Venezuelai Dolgozók Szövetsége (CTV), a gyáriparos szövetség (Fedecámaras) és az ellenzéki pártokat tömörítő Demokratikus Koordináció hirdetett meg.

Az ellenzék, amely idén már három hasonló sztrájkot szervezett, azt követeli, hogy Hugo Chávez elnök mondjon le, vagy írjon ki előre hozott választást 2003 első harmadában. A latin-amerikai országban már a kereskedelmi bankok is csatlakoztak a sztrájkhoz. A pánikba esett lakosság megrohamozta az üzleteket, a benzinkutaknál hosszú kocsisorok várakoznak. A töltőállomásokat katonák őrzik.

Chávez elnök a múlt hét csütörtökén vezényelte ki a katonaságot, hogy biztosítsa az olajlétesítmények működését. Az Egyesült Államok hétfőn a venezuelai belpolitikai válság alkotmányos és demokratikus rendezését sürgette.

Ari Fleischer fehér házi szóvivő a válságban érintett felektől felelősségteljes politizálást kért, és a párbeszéd folytatását, az erőszak elutasítását sürgette.