Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közlése szerint teljes egészében felderítették az 1999 szeptemberében Volgodonszk városában elkövetett lakóház-robbantást: két tettes őrizetben van, társukat a múlt héten a grúz biztonsági erők likvidálták.

A 18 emberéletet követelő volgodonszki terrorcselekemények mellett két moszkvai lakóházat robbantottak fel 1999-ben, az áldozatok száma több száz volt. Az orosz hatóságok két csecsenföldi hadurat, a feltehetően Grúziában bujkáló Acsamez Gucsijajevet, és az arab származású Hattábot gyanúsítják az akciók megtervezésével. Az utóbbit idén tavasszal, operatív eszközökkel likvidált az FSZB.

A volgodonszki merénylet három elkövetője közül Adam Dekkusevet már nyáron kiadták a grúz hatóságok, az augusztusban a Pankiszi-szorosban elfogott Juszuf Krimsamhalovot múlt hét szombaton szállították Grúziából Oroszországba. Timur Batcsajevet három társával egyetemben a grúz biztonsági erők lőtték le egy összecsapás során, amikor a fegyveresek át akarták lépni az azerbajdzsán határt. Jurij Vaszekin, a rosztovi terület rendőrparancsnoka úgy nyilatkozott kedden, hogy a vizsgálatok megállapították: egyik terrorista rokona sem esett áldozatául a csecsenföldi harcoknak.

Krimsamhalovot a moszkvai házrobbantásokban való részvétellel is gyanúsítják, az FSZB beszámolója szerint a terrorista részleges beismerő vallomást is tett. Alekszandr Litvinyenko volt FSZB-tiszt egykori "munkaadóját" vádolja a terrorcselekmények végrehajtásával. A jelenleg Londonban élő, Oroszországban gyanúsítottak bántalmazása, fegyverlopás és tiltott határátlépés vádjával 3 és fél éves börtönbüntetésre ítélt egykori tiszt szerint a titkosszolgálat az úgynevezett második csecsen háború megindítását készítette elő a robbantásokkal.

Litvinyenko állításai alapján Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legádázabb ellensége, a jelenleg ugyancsak Londonban élő nagyvállalkozó dokumentumfilmet is készíttetett. Az Oroszországban is bemutatott film nem tár fel bizonyítékokat a moszkvai és volgodonszki robbantásokról, hanem a rjazanyi, meghiúsított merényleten alapul. Ott a hatóságok bombát találtak egy lakóházban, az FSZB először sikeres megelőző akcióról, később viszont már "éles gyakorlatról" számolt be.