Az Európai Bizottság elnöke, Romano Prodi felszólította az EU tagországait, hogy könnyítsék meg a tagjelöltek csatlakozását, és adjanak több pénzt a bővítésre. Prodi egy dán lapnak adott nyilatkozatában elmondta, van még pénz a bővítésre szánt tartalékban.

Az Európai Bizottság elnöke, Romano Prodi kedden felszólította az EU tagjait, hogy adjanak több pénzt a tagjelölt országoknak, megkönnyítendő a csatlakozásukat az unióhoz. "Ugyan miért ne adhatnánk egyszerűen egy kicsivel több pénzt a kelet-európai országoknak, ha ez szükséges a megállapodáshoz? Én tényleg úgy gondolom, hogy ezt kellene tennünk" - mondta Prodi a dán Information című napilap keddi számában megjelent nyilatkozatában. "Van még pénz a bővítésre szánt tartalékban, és az 1999-es berlini csúcsértekezleten meghatározott plafont még nem értük el" - tette hozzá az EU-bizottság elnöke.

Prodi nem ért egyet bizonyos EU-tagországok, például Németország kormányával abban, hogy a dán EU-elnökség áthidaló javaslatai túl nagylelkűek és túl költségesek. Az EU költségvetésének legnagyobb nettó befizetője, Németország kormánya szerint a dán EU-elnökség pótjavaslatai már szétfeszítik a berlini keretet, miután az októberi EU-csúcson meghatározott bővítési költségvetés még 2 milliárd euróval elmaradt a "berlini plafontól". Joschka Fischer német külügyminiszter épp hétfőn ismételte meg, hogy "ami a pénzt illeti, már nincs több játéktér".

"Ha minden pénzt föl kell használni a megállapodás érdekében, akkor ezt kell tennünk. Engedményeket kell tennünk nekünk is, egyáltalán nem volna helytelen, ha minden megtakarítást felhasználnánk" - mondta Prodi. A dán lap emlékeztetett arra, hogy az elnökségi javaslatokkal együtt is egymilliárd euróval kevesebbet szán az EU a bővítésre 2006-ig félretett keretnél.