Szaddám harckészültséggel provokál

Szaddám Huszein iraki elnök kedden egy parancsnoki értekezleten - amelyen fontos katonai tiszteket betöltő két fia is részt vett - a hadsereg harckészültségének fokozására szólította fel hallgatóságát, és egyben leszögezte: Irak ellenségei vereséget szenvednek.

Az INA hivatalos iraki hírügynökség jelentése szerint az államfő, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka is, méltatta a tanácskozás résztvevőinek és a harcosoknak azokat az erőfeszítéseit, amelyeket "az ellenséges összeesküvés elleni harci szellem fokozására" tettek a lakosság körében.

Az elnök szavai azt követően hangzottak el, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei aprólékos vizsgálatot folytattak iraki létesítményekben tömegpusztító fegyverek után kutatva a világszervezet Biztonsági Tanácsának a határozata nyomán, amely egy utolsó lehetőséget ad Iraknak arra, hogy lefegyverkezzék, vagy ellenkező esetben háborúval nézzen szembe.

A washingtoni védelmi minisztérium közlése szerint egy F-16-os amerikai vadászgép kedden egy iraki föld-levegő rakétarendszerre mért csapást, miután azt mélyen a déli repüléstilalmi övezetbe szállították. Az orosz gyártmányú SA-13 mozgatható indítóállású rakétarendszer a Bagdadtól 265 kilométerre délkeletre lévő Amará városánál volt, amikor az amerikai gép két bombát dobott le rá.

Bár a rendszerrel nem tüzeltek a járőröző repülőgépekre, amerikai megítélés szerint a légvédelmi fegyverzet puszta jelenléte a repülési tilalmi övezeten belül veszélyt jelent a szövetséges légierőre.