A ciprusi törökök az ENSZ-béketerv ellen

A ciprusi törökök kormánya nem írhatja alá a Ciprus konföderációs újraegyesítését célzó ENSZ-béketervet az Európai Unió koppenhágai csúcstalálkozóján - mondta szerdán Rauf Denktas, a ciprusi török közösség vezetője.

Az unió azt szeretné, hogy a ciprusi török és görög közösség megállapodna a szigetország egyesítéséről, mielőtt a nemzetközileg elismert ciprusi görög kormány csatlakozik az EU-hoz, feltehetőleg 2004-ben - írta a Reuters. A hírügynökség kiemelte, hogy a megegyezés aláírása nagyban erősítené a muzulmán Törökország esélyeit, hogy pontos dátumot kapjon a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

Denktas telefonos interjúban kijelentette: nincsenek abban a helyzetben, hogy aláírják az ENSZ-béketervet. A politikus nyitva hagyva a csúcstalálkozó utáni tárgyalások lehetőségét kijelentette: "Nem futamodunk meg a béketárgyalások elől".

Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő, az EU soros elnöke szerdán bejelentette, hogy az EU-csúccsal párhuzamosan tárgyalások lesznek Ciprus újraegyesítéséről. Közölte: Kofi Annan ENSZ-főtitkár telefonon azt kérte tőle, hogy legyen ezeknek a megbeszéléseknek a házigazdája. A dán elnökség elfogadta a felkérést - mondta Rasmussen.

Kofi Annan egyelőre mérlegeli, hogy elutazzon-e New Yorkból Koppenhágába, vagy sem, elősegítendő a megegyezést. Időközben Görögország üdvözölte a Ciprus újraegyesítését célzó ENSZ-béketervben végrehajtott módosításokat.

Hrisztosz Protopapasz kormányszóvivő kijelentette, hogy jelentős és kedvező változások történtek az ENSZ-főtitkár béketervében. Sokat sejtetően hozzátette: elképzelhető, hogy fejlemények lesznek az ügyben. A szóvivő elmondta, hogy Kosztasz Szimitisz kormányfő elutazott Koppenhágába, ahol szerda este találkozik Glafkosz Kleridesz ciprusi elnökkel, majd csütörtök reggel Recep Tayyip Erdogan, a Törökországban kormányzó Igazság és Haladás párt vezetőjével.