A NATO boszniai nemzetközi békefenntartó erejének (SFOR) parancsnoka bocsánatot kért csütörtökön a horvát külügyminisztériumtól azért, hogy SFOR-katonák megrongálták a zágrábi Szenvedések falát, amelyet az 1991-95-ös háború horvát áldozatainak emlékére emeltek.

William Ward amerikai tábornok levelében mélységes sajnálkozását fejezte ki katonái "elfogadhatatlan viselkedése" miatt. Egyben bejelentette, hogy vizsgálatot rendelt el az ügyben, és az SFOR "megfelelő intézkedéseket foganatosít" a vandál cselekedet elkövetői ellen.

A horvát rendőrség szerint négy, láthatóan részeg katona rongálta meg az áldozatok családja által emelt emlékművet, amelynek több mint 13 ezer téglája a konfliktus halottainak és eltűntjeinek nevét örökítette meg. Az egyik katona mintegy negyven téglát borított fel, és nyolcat össze is tört. Az eset nagy felháborodást keltett Horvátországban, és a zágrábi kormány tiltakozott az SFOR parancsnokságánál, vizsgálatot követelt, valamint azt, hogy hozzák nyilvánosságra a tettesek nevét.

A négy katona ugyanakkor arra a jogi védettségre hivatkozott, amelyet szerintük a horvát kormánnyal kötött megállapodásban biztosítottak nekik.