Letiltott atomerőművet indít be Észak-Korea

Hivatalos közlés szerint az elmaradó olajsegély miatt kieső elektromos energiatermelés pótlására indítják be azt az atomerőművet Észak-Koreában, amelyet 1994-be zártak be egy Egyesült Államokkal kötött egyezmény értelmében. A gyanú szerint ugyanis az erőműben nukleáris fegyver előállításához alkalmas plutóniumot termeltek. Az 1994-es egyezmény alapján kapta az olajsegélyt az ország, melyet más nukleáris kísérletek miatt állított le az USA a közelmúltban.

Észak-Korea bejelentette, hogy hamarosan újra beindítják azt az atomerőművet, melyet 1994-ben állítottak le egy az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében. Az észak-koreai külügyminisztérium közleménye szerint a lépés válasz arra, hogy az Egyesült Államok egy állítólagos észak-koreai atomfegyver-programra hivatkozva felfüggesztette a Phenjannak juttatott olajsegélyt. Korea azt állítja, az erőmű beindítására azért van szükség, mert az olaj híján kevesebb elektromos energiát tud termelni.

Az Egyesült Államok és térségbeli szövetségesei azonban attól félnek, hogy Phenjan egy átfogóbb atomfegyver-program céljaira használja fel erőművet. Észak-Korea korábban többször is hangoztatta, hogy joga van ilyen fejlesztések végrehajtására.

Az olajsegélyt egy 1994-es megállapodás keretein belül kapta a távol-keleti ország. Ennek értelmében Észak-Korea bezárta azt az atomerőművét, melyben az amerikai gyanú szerint atomfegyver készítéséhez alkalmas plutóniumot állítottak elő. Az olajszállítmányokat azt követően állították le, hogy a Kim Dzsong Il vezette rezsim elismerte: dúsított uránnal folytat kísérleteket, atomfegyver előállítására.

Az atomerőmű újbóli beindítása miatt tovább nőnek a feszültségek az USA és Észak-Korea között. George Bush amerikai elnök elődjénél jóval keményebb politikát folytat a rezsimmel szemben. Phenjan hiába próbált barátságosabb hangokat megütni a két ország közötti kapcsolat javítására, az amerikai kormányzat Észak-Koreát nukleáris fegyver előállítási kísérletei, és nagy hatótávolságú rakéták exportja miatt továbbra sem tekinti partnernek.

Az észak-koreai bejelentés előtt alig néhány nappal tartóztattak fel egy hajót az Indiai óceánon, amelyen összesen húsz Scud-rakétát találtak. A csempész-szállítmány Észak-Koreából indult, és Jemenbe tartott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK