Visszatérnének a tálib módszerekhez Afganisztánban

Az egyik afganisztáni tartomány vezetői azzal a kéréssel fordultak a kabuli központi kormányhoz, hogy engedélyezze a visszatérést a tálib rendszer keményebb iszlám büntetésformáihoz. A térségben elharapózó bűnözés miatt újra olyan büntetéseket szeretnének bevezetni, mint a kéz- és láblevágás.

A nyugat-afganisztáni Hilmend tartomány vezetői kérelemmel fordultak a kabuli központi kormányhoz: engedélyezze a visszatérést az előző, tálib rendszer keményebb iszlám büntetésformáihoz. Abdur Rehman tartományi rendőrfőnök szerint a térségben elharapózó bűnözés arra késztette a hatóságokat, hogy fontolóra vegyék a kéz- és láblevágás újbóli alkalmazását, amivel a tálibok éltek a szigorú iszlám rezsim megteremtése jegyében.

A Reutersnek nyilatkozó rendőrfőnök bízik abban, hogy kérésük meghallgatásra talál. A rendőrfőnök elmondása szerint a kéz- és lábcsonkítás elrettentő hatása a tálibok idején jelentősen csökkentette a bűnözést, még a kisebb lopások számát is.

A tálib kormányzat tavalyi bukása után az új hatóságok enyhítettek az iszlám törvények túl szigorú értelmezésén, ám egyes helyeken azóta is próbálják visszaállítani a drákói rendelkezéseket.