Elie Wiesel tanúskodott Hágában

Amikor a hágai törvényszék bírái ítéletet hoznak Biljana Plavsic volt boszniai szerb elnök ügyében, vegyék figyelembe a boszniai háború áldozatainak okozott fájdalmat és szenvedést - jelentette ki hétfőn tanúvallomásában Elie Wiesel Nobel-békedíjas író és békeharcos.

A holokausztot túlélő író az egyike az úgynevezett "meglepetés-tanúknak", aki felkért szakértőként segíti a bíróság munkáját a Plavsic-perben. Wiesel videokonferencia keretében Párizsból tanúskodott, és vallomása során egy közleményt olvasott fel, neki nem tettek fel kérdéseket.

Az író hangoztatta, hogy semmi sem igazolhatja az emberiség elleni bűntetteket. Felhívta egyben a bírák figyelmét arra, hogy mostani döntésükre évszázadokon keresztül emlékezni fog a világ. Fölelevenítve Plavsic egyéniségét Wiesel azt kérdezte, vajon miért hallgatott ennyi bűntett, megaláztatás, kivégzés és kiontott vér láttán egy ilyen intelligens, elismert, tehetséges asszony. Miként maradhatott ember az emberiség ilyenfajta elárulása után?

- Semmi sem igazolhatja az emberiség elleni bűntettet, és semmi menthet fel az alól - jelentette ki a holokausztot túlélő író. Ezt követően Wiesel felidézte, hogy Plavsic a hágai törvényszék egyetlen vádlottja, aki elismerte bűnösségét a balkáni tragédiában. Ezáltal esete példát szolgáltathat a többi, hazugságok mögé bújó egykori jugoszláv felelősnek.