Éjjel egy tanker futott bele a La Manche-csatornán pénteken balesetet szenvedett Tricolor teherhajóba. A 2800 luxusautóval a fedélzetén oldalára borult norvég hajónak ütközött tanker mentésére több hajót indítottak.

Forrás: EPA
A Tricolor az első ütközés után

Hétfő hajnalban két napon belül másodszor szenvedett el ütközést a La Manche-csatornán péntek éjjel felborult Tricolor norvég autószállító teherhajó. A Holland Antillákon bejegyzett, de német tulajdonban lévő Nicola tanker hajnali fél háromkor futott bele a csatorna vizén oldalára dőlve lebegő 190 méteres hajótestbe. Egyelőre úgy tudják, hogy a 3000 tonna űrtartalmú üzemanyag-szállító a karambol pillanatában üres tartályokkal igyekezett keresztül a forgalmas tengeri folyosón, s így az újabb szerencsétlenség várhatóan nem okoz nagyobb környezetszennyezést.

A 2800 luxusautóval megpakolt, 190 méteres Tricolort Dunkerque partjaitól 35 kilométeres távolságban szombatra virradóra érte az első szerencsétlenség. A hajnali ködben egy bahamai konténerhajó, a 175 méteres Kariba ütődött neki a Tricolor oldalának. Az autószállító megbillent, majd felborult. Attól tartanak, hogy a gyomrában lévő kétezer tonna üzemanyag és a közel háromezer vadonatúj gépkocsi tankjában lévő 5-5 liter benzin rászabadulhat a csatorna vizére, de hétfő reggelig komolyabb jeleit ennek nem észlelték. A hajóroncs körül 150 méteres sugarú körben vékony, szivárványszínű elszíneződés mutatkozik, nagyobb olajszivárgást viszont nem tapasztaltak.

A Nicola kiszabadítására a belga Zeebruggéből és Antwerpenből már hétfőn reggel 5 vontatóhajót indítottak útnak, hogy a dagály megérkeztével megkíséreljék elszállítani a tankhajót. A legfrissebb hírek szerint már sikerült is kiszabadítaniuk a Nicolát, amelyet a baleset helyszíne közelében horgonyoznak le, hogy megvizsgálják a sérüléseit. A Nicola Rotterdam kikötője felé tartott az ütközés előtt.

A mentési munkálatok nem kockázatmentesek: a La Manche-csatorna szűk átjáróján naponta 400 teher és személyszállító tengeri jármű halad át. A szakértőket meglepte az újabb baleset, mert a Tricolort figyelmeztető bójákkal vették körül, a környékbeli hajókat pedig mind figyelmeztették a veszélyre. Ezen kívül a Smit holland mentőszolgálat két hajója vigyázza állandóan a roncsot.