Irak: egyetemen kutattak az ENSZ-ellenőrök

A Bagdadi Egyetem laboratóriumait ellenőrizték kedden az ENSZ fegyverzetellenőrei. Újságírók szerint legalább nyolc ellenőr lépett a főváros déli részén lévő egyetemi negyed orvosi és biotechnológiai laboratóriumaiba.

Az egyetemi laboratóriumok ellenőrzés közben az oktatás a megszokott rendben folytatódott - jelentette az AP a helyszínről, hozzátéve, hogy az újságírók, akárcsak más alkalmakkor, ezúttal sem tarthattak az ellenőrökkel.

A mintegy három órán át tartó ellenőrzés befejeztével az egyetem illetékesei nem nyilatkoztak a sajtó képviselőinek. Az iraki illetékesek az ellenőrzés után végigkísérték az újságírókat az egyetem területén, és általános jellegű tájékoztatást adtak nekik.

Az egyetem biztonsági őrei lefoglalták három fotóriporter kazettáit, akik az ellenőrzés előtt, de egy másik eseményre érkeztek, és így felvételeket készítettek azokon a helyszíneken, ahol az ellenőrök jártak. A biztonsági őrök szerint a fegyverzetellenőrök tettek panaszt a fotósokra.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kedden figyelmeztette Irakot: a jelenleg folyó fegyverzet-ellenőrzés az utolsó esély arra, hogy elkerülje az amerikai katonai csapást. Az egyiptomi államfő felszólította Bagdadot: ne akadályozza az ENSZ-szakértők munkáját, hanem működjék együtt velük annak érdekében, hogy ne szolgáltasson ürügyet a háborúra.

Egy Irak elleni támadás sok iraki áldozattal járna - jelentette ki Mubarak, megjegyezve, hogy az Irak elleni hadművelet károsan hatna az egyiptomi idegenforgalomra is.

Hétfőn a Fehér Ház szóvivője is utalt rá: Irak a mostani ellenőrzést követően már nem kap újabb lehetőséget arra, hogy pótolja az ENSZ-hez eljuttatott nyilatkozatának hiányosságait.