Költséges, rakéták elleni többszintű védelmi rendszer kiépítésébe kezd az Egyesült Államok - jelentette be kedden az amerikai elnök. A tervek szerint a rendszer, mely a "gonosz tengelyéhez" tartozó országok esetleges támadásait hivatott kivédeni, 2004-ben már működni fog.

Többszintű rakétavédelmi rendszert épít az Egyesült Államok 2004-ig, vagyis George Bush megbízatásának lejártáig - jelentette be kedden Ari Fleischer elnöki szóvivő az amerikai elnök döntését. Az elnök a Pentagon elmúlt évi előkészítő munkája alapján döntötte el, hogy el kell kezdeni a rendszer hadrendbe állítását az Egyesült Államok által "a gonosz tengelyéhez" sorolt országok, Irak, Irán és Észak-Korea és terroristák esetleges támadásai ellen.

2004-ig 10 elfogó rakétát telepítenének az alaszkai Fairbanks melletti Fort Greely rakétavédelmi támaszpontra, az azt követő években pedig újabb 10-et. Fort Greely lesz majd a rendszer egyik pillére - írja a The Washington Times című lap. Az országos rakétavédelmi rakétarendszer a Pentagon mindeddig legköltségesebb fejlesztési programja, a következő évtizedekben több százmilliárd dollárba fog kerülni.