Menesztették a Csecsenföldért felelős parancsnokot

Oroszországban elnöki rendelettel új parancsnokot nevezett ki szerdán Vlagyimir Putyin államfő, a fegyveres erők főparancsnoka a Csecsenföldet is magában foglaló Észak-kaukázusi Katonai Körzet élére.

Az orosz elnök felmentette tisztségéből Gennagyij Trosev vezérezredest, a katonai körzet három éve ott szolgáló parancsnokát, és helyére Vlagyimir Boldirev vezérezredest, a Szibériai Katonai Körzet eddigi parancsnokát nevezte ki. A döntés okát nem közölték, de azt igen, hogy az eredeti elképzelések szerint Trosev és Boldirev tábornok helyet cserélt volna. Ezt kedden szolgálati úton közölték Trosevvel, ő azonban - merőben szokatlan módon - szembeszegült Szergej Ivanov védelmi miniszter erre vonatkozó tervével, méghozzá a nyilvánosság előtt.

Orosz tévétársaságoknak adott nyilatkozatában méltatlankodott a döntés miatt, sőt kereken közölte, hogy vissza fogja utasítani a Szibériába való áthelyezést. Ezek után következett a leváltásról, illetve a kinevezésről szóló szerdai elnöki rendelet. Mint az ITAR-TASZSZ hírügynökség jelentette, a orosz védelmi miniszter sajtótitkára, Nyikolaj Gyerjabin szerdán leszögezte, hogy Trosevnek, katonaember lévén, "nem volt joga a nyilvánosság előtt kommentálni a védelmi miniszternek a szolgálati hely megváltoztatásáról hozott döntését. ... A tiszti rangjelzést viselő ember és valamely polgári vezető tisztségviselő között - legyenek akármilyen rangúak - az az alapvető különbség, hogy az egyenruhás ott szolgál, ahol megparancsolják neki, nem pedig ott, ahol akar."