Új magyar nagykövet Pozsonyban

Győrffy Csaba, a Magyar Köztársaság új rendkívüli és meghatalmazott nagykövete szerdán Pozsonyban átadta megbízólevelét Rudolf Schuster szlovák államfőnek.

A magyar diplomata elmondta: biztos abban, hogy a magyar-szlovák viszonyban igen érdekes időszak következik, hiszen Szlovákia az elmúlt hetekben kapott meghívást a NATO-ba és Európai Unióba. - Mindkét ország történetében, de európai viszonylatban is új politikai konstellációnak számít, hogy Szlovákia és Magyarország egyidejűleg lesz a tagja két meghatározó nemzetközi tömörülésnek, ami nagyon megbízható és szolid alapot kínál arra, hogy a két ország között egy új típusú partnerségi kapcsolat fejlődjön ki.

Rudolf Schuster és Győrffy Csaba egyetértettek abban, hogy szlovák-magyar kapcsolatokat ezen a nyomvonalon kell fejleszteni. Abban sem mutatkozott nézetkülönbség, hogy a kedvezménytörvény ügyében kialakult probléma a két ország között rövidesen rendeződik, különös tekintettel az EU bővítési biztosának, Günter Verheugennak vonatkozó levelével kapcsolatos fejleményekre, amelyekre a magyar kormány mindenképpen odafigyel - jelezte az pozsonyi magyar nagykövet.

Emlékeztetett arra, hogy Kovács László külügyminiszter kifejezte készségét: bármikor hajlandó tárgyalni szlovák partnerével, Eduard Kukannal. Noha a külügyminiszteri találkozó időpontját még nem határozták meg, a magyar diplomata szerint erre a közeljövőben nagy valószínűséggel sor kerül.