Megvárakoztatták az ENSZ-ellenőröket Irakban

Az ENSZ fegyverzetellenőrei csak félórás várakozás után tudtak bejutni az egyik iraki hadiipari komplexumba. Közben Szíria bejelentette, hogy bojkottálni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának Irakkal foglalkozó csütörtöki ülését. Pakisztánban újabb kilenc személyt fogtak el, akiknek a hatóságok szerint közük van az al-Kaida terrorszervezethez.

Mintegy harminc percen át várakoztatták csütörtökön az ENSZ iraki fegyverzetellenőreit, akik az Al Fao hadiipar komplexumot akarták felkeresni. Mint az al-Dzsázíra nevű katari műholdas televíziós csatorna jelentette, ez volt a második olyan eset, amikor az ENSZ szakértőit akadályozták a munkavégzésben. A katari televízió szerint az ellenőrök azért kényszerültek várakozni a Bagdadtól északra lévő létesítménynél, mert állítólag nem jelezték előre látogatási szándékukat.

Míg az al-Dzsazíra azt közölte, hogy fél órán át tartóztatták fel az ellenőröket, egy szemtanú szerint az incidens csupán öt percig tartott. Az AP hírügynökség jelentése szerint az Al Fao komplexumán kívül az ellenőrök három másik helyszínt is felkerestek a nap folyamán.

Szíria bojkottálni fogja a BT ülését

Közben Szíria bejelentette, hogy képviselői bojkottálják az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iraki fegyverkezésről szóló beszámolóval foglalkozó csütörtöki ülését, miután csak kivonatos formában kapták meg a dokumentumot. A szíriai ENSZ-képviselet szerdán visszaküldte a világszervezet fegyverzetellenőrző bizottságainak a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatban benyújtott iraki nyilatkozat megkurtított, 3500 oldalas változatát, jelezve: ugyanazt a cenzúrázatlan, 12 ezer oldalas szöveget kívánja tanulmányozni, amelyet a Biztonsági Tanács öt állandó tagja kapott.

A New York-i ENSZ-központból származó információk szerint Hans Blix főellenőr arról fogja tájékoztatni a BT-t, hogy Irak egyes kérdéseket válasz nélkül hagyott fegyverzetügyi nyilatkozatában. Az iraki deklaráció teljes szövegének ismerete nélkül Szíria nem kíván részesévé válni azoknak a következtetéseknek, amelyekre a tanács jut - közölte a SANA hivatalos szíriai hírügynökség a Reuters szerint. Szíria jelenleg a BT tíz nem állandó tagja között van.

Pakisztáni letartóztatások az FBI segítségével

A pakisztáni hatóságok csütörtökön őrizetbe vettek kilenc személyt, akiről feltételezik, hogy az al-Kaida terrorszervezet tagjai. A rendőrség a kelet-pakisztáni Lahore egyik negyedében gyűjtötte be a kilenc embert, köztük három külföldit - 2 amerikait és egy kanadait -, közölte egy magát megnevezni nem kívánó forrás. A pakisztáni tájékoztatási minisztériumban a Reutersnek csütörtökön elmondták: egyelőre nem biztos, hogy a kilenc személy kapcsolatban állt Oszama bin Laden szélsőséges vezetővel. Hírszerzői források közölték, hogy a rajtaütésben, amelynek során lövöldözés robbant ki, részt vettek az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei is. A tűzpárbajban senki sem sérült meg.