Munkanélküliek zavarták meg a szejm munkáját

Több mint három órára félbe kellett szakítani csütörtök délután a lengyel parlament alsóházának (szejm) ülését, miután munkanélküliek egy csoportja behatolt az ülésterembe. A tiltakozók követelték, hogy a parlament hatékonyabban foglakozzon a munkanélküliek helyzetével.

A magát a Munkanélkülieket Védő Mozgalomnak nevező szervezet több tucat tagja nem véletlenül választotta ezt az időpontot figyelemfelkeltő akciójához, ugyanis a képviselők - Józef Glemp bíboros, prímás jelenlétében - valamivel korábban éppen aznap tartották a hagyományos lengyel karácsony előtti ünnepséget, az ostyatörést.

A tiltakozók követelték, hogy a parlament végre komolyan foglalkozzék a munkanélküliség kérdésével, és hívjon életre erre a célra egy rendkívüli bizottságot. Követelték továbbá, hogy a kormány indítson közmunkaprogramokat és biztosítson napi egy meleg étkezést a munkanélküliek számára.

A parlamenti őrség eltávolította a tiltakozókat az ülésteremből, akik ezután a szejm dohányzóját foglalták el. Kisebb dulakodás is történt, és a parlamenti őrök három hangadót átadtak a rendőrségnek. A tiltakozókkal tárgyalt Marek Borowski házelnök és Jerzy Hausner munkaügyi miniszter is, majd miután követelésükre a rendőrség elengedte a három őrizetbe vett személyt, a parlamentből átvonultak a munkaügyi minisztériumba, hogy ott folytassák a tárgyalásokat a tárcavezetővel.

A csoport zöme Katowicéból érkezett Varsóba. Táblákat is hoztak magukkal, melyeken "Kenyeret és munkát akarunk", "Ti locsogtok, mi éhezünk" és hasonló feliratok voltak láthatók. Borowski megkönnyebbülését fejezte ki, hogy végül nem volt szükség erőszakos megoldásra. Felhívta a figyelmet, hogy az incidens rávilágított a szejm biztonsági helyzetének fogyatékosságaira. Közölte, hogy erről tárgyalni kell a szejm vezetőivel, és azt is ki kell vizsgálni, hogyan jutottak be a tiltakozók ilyen simán a szejm épületébe, nem voltak-e netán titkos segítőik a képviselők köréből. A három őrizetbe vett, majd elengedett munkanélküli ellen hatósági személyek elleni támadás miatt eljárás indul.