Ötvenezer amerikai katona utazik Irak térségébe

Az Irakban tevékenykedő ENSZ-ellenőrök vezetője felszólította az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy bocsássák rendelkezésükre a közel-keleti ország tömegpusztító fegyvereivel kapcsolatos információkat. A két nyugati hatalom ugyanis közölte, Irak legutóbbi jelentésében sem adott számot teljes fegyverzetéről, és ezzel megsértette az ENSZ határozatát. Az Egyesült Államok azt is bejelentette, hogy januárban további 50 ezer katonát küld Irak térségébe.

Az ENSZ Irakban tevékenykedő fegyverzetellenőreinek vezetője, Hans Blix arra kéri az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, bocsássák a rendelkezésükre azokat az információkat, amelyek a közel-keleti ország állítólagos tömegpusztító fegyvereire vonatkoznak.

Blix a BBC-nek adott interjújában elmondta, ha a két nyugati hatalomnak vannak információi arról, hogy Bagdad hol rejtegeti fegyvereit, akkor hasznos lenne, ha ezt megosztanák az ellenőrökkel is. Az amerikai és brit hírszerzői információk birtokában ugyanis az ENSZ-ellenőrök átvizsgálhatnák a helyszíneket - tette hozzá Blix.

Az ellenőrök főnöke azt követően nyilatkozott a BBC-nek, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egybehangzóan azt állították, az iraki fegyverprogramról szóló 12 ezer oldalas jelentés - amelyet Bagdad bocsátott az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendelkezésére - tele van hiányosságokkal. (A BT csütörtökön hallgatta meg Hans Blixet, aki a dokumentumot értékelve szintén hiányosságokról beszélt.)

A két nyugati ország szerint ezzel Irak megsértette az ENSZ múlt hónapban született határozatát, mivel nem adott számot tömegpusztító fegyvereiről. Tony Blair brit miniszterelnök közben bejelentette, hogy elkezdik a hadsereg felkészítését egy lehetséges háborúra. Az Egyesült Államok pedig eldöntötte, hogy jövő hónapban 50 ezer katonát küld Irak térségébe, és ezzel megduplázza a helyszínen állomásozó haderejét - jelentette a BBC.

Colin Powell amerikai külügyminiszter ugyanakkor azt is bejelentette, hogy az Irakban tevékenykedő fegyverzetellenőrök számára minden lehetséges segítséget meg fognak adni. Bush elnök ugyan még nem szólalt meg az iraki jelentés hivatalos értékelése óta, Powell nyilatkozataiból azonban kirajzolódik az amerikai kormányzat álláspontja, amely szerint folytatni kell az Irak által átadott dokumentum vizsgálatát.

Az Egyesült Államok emellett azt is kéri, hogy a fegyverzetellenőrök hallgassák ki az iraki fegyverprogramban résztvevő tudósokat, méghozzá lehetőleg Irak határain kívül, ahol a szakemberek szabadon beszélhetnek. Powell közölte azt is, hogy az ellenőröknek intenzívebb munkát kell végezniük Irakban, de ehhez az BT-tagok hírszerzői segítséget fognak nyújtani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK