Az emigráns-elnök a legesélyesebb Litvániában

A vasárnapi litvániai elnökválasztáson egyik jelölt sem szerezte meg az abszolút többséget, ezért második fordulót tartanak január 5-én. A legtöbb szavazatot az eddigi elnök, a közel 50 éves amerikai emigrációjából 1991-ben hazatért Valdas Adamkus kapta.

A litván elnökválasztás vasárnapi első fordulójában még nem dőlt el, hogy ki vezeti a volt szovjet tagköztársaságot 2004 május elsején, amikor egyszerre lesz a NATO és az Európai Unió tagja. A második fordulóban január 5-én már csak ketten indulhatnak az elnöki tisztségért.

Az esélyesebbnek mindenképpen Valdas Adamkus számít, aki 1998 óta elnöke Litvániának. Adamkus a szavazatok 40,7 százalékát szerezte meg, és ezzel messze ő szerepelt a legjobban vasárnap. Adamkus 1944-ben, 20 éves korában a Vörös Hadsereg elől az Egyesült Államokba emigrált. 1991-ben, Litvánia függetlenné válásakor hazatért, és 1998-ban őt választották meg Litvánia elnökének. Adamkus pártoktól függetlenül indult akkor is és most is, de élvezi több jobboldali párt támogatását is. Az elmúlt években megerősítette az elnöki hatalmat, felgyorsította a politikai és gazdasági reformokat, és erőteljesen támogatta Litvánia NATO és EU-tagságát.

Ellenfele a második fordulóban a most 23,7 százalékkal a második helyen végzett Rolandas Paskas, korábbi miniszterelnök lesz. A kormányzó baloldali párt jelöltje, a parlamenti elnök Arturas Paulaskas csak a harmadik helyet és nem egészen 7 százalékot tudott szerezni, írja a BBC.