Észak-Korea megkezdte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pecsétjeinek eltávolítását egy laboratóriumról, amely kiégett fűtőrudakból atomfegyver előállítására alkalmas plutóniumot képes előállítani. A létesítmény újra megnyitását nem indokolhatja más, csak az, ha Észak-Korea plutóniumot akar előállítani a kiégett rudakból - közölte a a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

Észak-Korea, az amerikai figyelmeztetések ellenére, megkezdte a Nemzetközi
Atomenergia-ügynökség (NAÜ)  pecsétjeinek eltávolítását arról a jongbjoni laboratóriumról, amely kiégett fűtőrudakból atomfegyver előállítására alkalmas plutóniumot képes előállítani - közölték hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez közeli források.

Phenjan a jongbjoni atomerőmühöz tartozó és 1994-ben üzembe helyezett ENSZ-megfigyelőrendszert már korábban leszerelte, és a múlt héten felnyitotta a nukleáris létesítmény mintegy 8000 kiégett fűtőrudat tartalmazó raktárát is. Észak-Korea ugyan azt állította, hogy az erőművet áramtermelés céljára akarja beindítani, a NAÜ illetékesei szerint azonban a fűtőrudak megszerzése és a feldolgozó laboratórium beindítására irányuló lépések csakis atomfegyver előállítására alkalmas plutónium kinyerését célozhatják. 

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a jongbjoni atomerőmű - abban az esetben, ha a megnyitáskor minden berendezést kifogástalan állapotban találnak - 3-5 hónap múlva kerül üzemkész állapotba.

Az Egyesült Államok vasárnap felszólította Phenjant a megfigyelőrendszer helyreállítására, az észak-koreai kormány azonban a jelek szerint nem volt hajlandó ennek eleget tenni. A jongbjoni nukleáris létesítmények közül ez a laboratórium volt az utolsó, amely még a NAÜ ellenőrzése alatt állt.