Gerhard Schröder német kancellár védelmezte iraki politikáját, kifogásolva a konfliktus megoldásáról folyó vitának a katonai beavatkozásra való egyoldalú leszűkítését.

A müncheni Süddeutsche Zeitung keddi számában olvasható interjújában a kancellár kijelentette: szemben a vitának ezzel a Németországot is jellemző furcsa leszűkítésével, a maga részéről nem kíván eleve úgy cselekedni, mintha már leírta volna a konfliktus békés rendezésének és Szaddám Huszein háború nélküli lefegyverzésének lehetőségét. Meg kell ragadni minden esélyt a békés megoldás érdekében - mondta a dpa szerint.

Schröder továbbra is kizárta a német részvételt az Irak elleni esetleges háborúban, jelezve: nem áll szándékában változtatni politikáján, még ha az nem is öregbítette tekintélyét az Egyesült Államokban. Schröder megjegyezte: az amerikaiak megígérték, hogy az ENSZ keretében járnak el, és ő nem feltételezi, hogy egyoldalúan cselekednek. A német kormány azonban, más európai kormányokhoz hasonlóan még messze nem értékelte ki teljesen az ENSZ beszámolóját. Ennek az értékelésnek az alapján kell majd dönteni. Németország felelősségteljes magatartást fog tanúsítani - tette hozzá a kancellár.

Heidemarie Wieczorek-Zeul, a fejlesztési segélyek ügyében illetékes miniszternő ugyancsak közölte a Der Spiegel magazin internetes szolgálatával, hogy a német diplomácia változatlanul iparkodik megelőzni az iraki háborút. Egyben kifejezte reményét, hogy ehhez az erőfeszítéshez további európai államok is csatlakoznak, és együtt határozott jelzést küldenek az amerikai kormánynak.