Szaddám Huszein iraki elnök karácsonyi üzenetében figyelmezette az Egyesült Államokat, hogy Irak kész a háborúra. Az iraki vezető háborús uszítással vádolta Washingtont és kijelentette: ha a fegyverzetellenőrök alapos munkát végeznek, akkor lelepleződnek az amerikai hazugságok.

Huszein beszédében - melyet az iraki állami televízió egyik bemondója olvasott fel - kijelentette: ha szükséges lesz, akkor az irakiak elrettentik az Egyesült Államokat az agressziótól a dzsihad (szent háború) útját követve és harcolva.

Huszein kijelentette, hogy Irak együttműködött az ENSZ-szel még az országra nézve rossz 1441-es határozat végrehajtásában is, amely megadta a vizsgálódás lehetőségét a fegyverzetellenőröknek. "Bízunk benne, hogy a fegyverzetellenőrök vizsgálatainak eredménye sokkolni fogja az Egyesült Államokat és rámutat hazugságaira" - fogalmazott.

Eközben - a karácsonyi ünnep ellenére - Irakban szerdán reggel további létesítmények ellenőrzését kezdték meg az ENSZ és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség fegyverzetellenőrei. Rakéta- és biológiai szakértő csoportok Irak középső részén vizsgálódtak. Az első jelentések szerint a szakértők szerdán legalább öt helyszínt keresnek fel, köztük két, Bagdadtól délre, illetve nyugatra fekvő létesítményt, amelyről egyelőre nem adtak tájékoztatást.

Ismeretlen helyszínre indult a reggeli órákban az a szakéretői csoport is, amely éjszaka az ország déli részén lévő Bászra kikötővárosban végezte munkáját. Ezek a szakértől felkeresték a bászrai papírgyárat is. A fegyverzetellenőrök kedden több mint tíz helyszínen jártak.