Erősebb olajszivárgástól tartanak a spanyolok

A hivatalos nyilatkozatoknak ellentmondó vélemény jelent meg az egyik spanyol lapban. Eszerint attól lehet tartani, hogy több olaj szivárog ki a korábban elsüllyedt Prestige tartályhajóból, mint a spanyolok eddig gondolták.

A tudósító idézett egy portugál szakértőt, aki szerint a tartályhajó több helyen sérült meg, mint azt a spanyolok gondolják. A portugálok szerint 26 lyuk van a hajón, amin keresztül naponta 150 tonna olaj szivárog az Atlanti-óceánba. A hivatalos spanyo álláspont szerint csupán 125 tonna olaj szivárog 14 lyukon keresztül - írta a dpa.

Az Atlanti-óceánban elsüllyedt Prestige-t a világ vezető olajtársasága, a texasi Exxon Mobil már korábban a teljesen elavult kategóriába sorolta. A szállított nehézolaj a Crown Resources svájci nagykereskedelmi cég birtokában volt. A kiömlött több ezer tonna olaj hatalmas természeti katasztrófával sújtja a tengert és a partvidéket. A partvidéket és az előtte húzódó szigeteket éppen pár hónappal ezelőtt nyilvánította nemzeti parkká a madridi kormány. A térség gazdag állatvilágának jelentős részére pusztulás vár.

KAPCSOLÓDÓ CIKK