Robertson Busht védi Irak-ügyben

A NATO főtitkára, George Robertson ismét védte a Bush-kormány Irakkal kapcsolatos politikáját. Közölte: nem kétséges, hogy Amerika nem indít egyoldalúan katonai akciót Irak ellen. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy kitart az ENSZ által irányított lefegyverzési menet mellett.

Robertson a BBC-nek adott nyilatkozatában arra is figyelmeztette a NATO-tagországokat, hogy bármit is kér az Egyesült Államok, segíteniük kell, ha a lefegyverzési akció sikertelen, és az ENSZ katonai akció indításáról dönt. Az ENSZ fegyverellenőrei karácsonykor is zavartalanul folytatták munkájukat. Szent este hét iraki várost látogattak végig, és ígéretet tettek arra, hogy az ünnepek alatt sem pihennek.

Kérdésre válaszolva a NATO-főtitkár közölte: Amrika nem tudja egyedül megtámadni Irakot, hiszen szüksége van más országok légterére és támaszpontjaira is. Elismerte ugyanakkor, hogy az USA célja egy olyan nemzetközi koalíció kiépítése, amely választ adhat Szaddam Huszeinnek, ha nem teljesíti az ENSZ követeléseit.

Egyes vallási hírügynökségek ugyanakkor továbbra is attól tartanak, hogy bármikor megindulhat az Irak elleni háború, ami csak még jobban feldühíti az irakiakat, akik még kevésbé akarnak majd együttműködni az ENSZ-szel. Az egyik katolikus hírügynökség szerint egy USA-vezette háborúban 10 ezer és 100 ezer fő között lenne a halálos áldozatok száma. Egy brit ügynökség szerint elsősorban az elektromos hálózatot, a vízellátást, a szennyvízelvezetést és a kórházakat bénítaná meg egy esetleges támadás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK