A lengyel kormány amerikai F-16-os harci repülőgépek vásárlásával modernizálja légierejét. A 3,5 milliárd dolláros üzletről évek óta tartott a vita Lengyelországban. A hasonló helyzetben lévő magyar és cseh kormány korábban a svéd-brit Gripen gépeket választották.
Ilyen gépek védik majd a lengyel légteret

A három új NATO-tagállam közül Lengyelországban döntötték el legkésőbb, hogy milyen harci gépekkel váltsák fel a Varsói Szerződés idejéből megmaradt és elavult légierőt. A lengyelek az amerikai Lockheed Martin cég F-16-osai mellett döntöttek. Az F-16-osok mellett a brit-svéd Gripen és a francia Mirage cég ajánlatából választhatott a lengyel kormány.

Emlékezetes, hogy a magyar és a cseh kormányoknál is jelentkezett az F-16-osokat gyártó cég és a Gripen is. Mindkét országban a Gripent választották az F-16-osokkal szemben, igaz, a cseh kormány az augusztusi árvíz miatt elhalasztotta a beszerzés megkezdését.

Mindhárom országban évekig húzódott a döntés, és az első tender egyik államban sem hozott eredményt. A tét nem csak a több milliárd dollár elköltése volt, mert a döntés politikai-diplomáciai kérdés is. Az ajánlatot tevő cégek ugyanis maguk mögött tudhatják országuk kormányának támogatását is. Így az F-16-osokért az amerikai kormány, míg a Gripenekért London és Stockholm lobbizott az új NATO-tagoknál.