Gazdasági megszorítással fenyegeti az USA Észak-Koreát

Az amerikai kormányzat gazdasági ellehetetlenítéssel fenyegeti Észak-Koreát, ha a kommunista ország folytatja nukleáris programjának újraindítását. Az USA arra készül, hogy felszólítja Észak-Korea szomszédos országait, hogy szüntessék meg gazdasági kapcsolataikat az országgal.

Amerikai kormányzati források szerint az USA hamarosan felkéri Japánt, Dél-Koreát, Kínát és Oroszországot, hogy szüntessék meg gazdasági kapcsolataikat Észak-Koreával. Az is elképzelhető, hogy az USA hadihajóival fogja megakadályozni az Észak-Koreából induló fegyverszállítmányok továbbítását, ezzel is próbálja csökkenteni az ország bevételét.

Emellett az USA szorgalmazza azt is, hogy az ENSZ vezessen be szankciókat a kommunista ország ellen. Az ENSZ nukleáris megfigyelői szerint Észak-Korea teljes ellenállást mutat azzal, hogy kiutasította az országból a nukleáris megfigyelőket. Észak-Korea pénteken kérte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől azon két szakértőjének visszarendelését, akik eddig a phenjani kommunista rezsim 1994-ben leállított nukleáris létesítményeit ellenőrizték. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője a BBC-nek elmondta: már intézi a két megfigyelő keddi hazautazását.

Észak-Korea visszautasítja az USA fenyegetését

Észak-Korea nem hátrál meg, hiába fenyegetőzik az USA a kommunista ország gazdasági elszigetelésével. Megalázottságot, alárendeltséget eredményezne, ha engednénk az Egyesült Államoknak - olvasható a kommunista párt lapjában. A napilap szerint Észak-Korea a helyzet békés megoldását támogatja, de az ország vezetői elkerülhetetlennek tartják a szembeszegülést az USA-val mindaddig, amíg "Amerika nem hagy fel az agresszív és kizsákmányoló politikájával".

Észak-Korea szintén azt tervezi, hogy követeket küld Oroszországba és Kínába, hogy meggyőzzék a szövetségeseknek számító országok vezetőit, hogy Észak-Koreát támogassák.

Az amerikai-észak-koreai ellentét azért újult ki ismét, mert az észak-koreai nukleáris program befagyasztásáról kötött 1994-es egyezmény végrehajtása meghiúsult. Phenjan októberben beismerte, hogy a szerződést megszegve uránt dúsított, Washington pedig felfüggesztette azokat az olajszállításokat, amelyek a jongbjoni erőmű leállítása miatti energia-kiesést pótolták volna.

KAPCSOLÓDÓ CIKK