Karácsonykor érkezett a hivatalos levél az amerikai kormányzathoz: Oroszország már nem látja szívesen az országban a Békehadtest önkénteseit. A döntés nem sokkal azután született, hogy néhány önkéntest kémkedéssel vádoltak Oroszországban.

Oroszország már nem látja szívesen országában a Békehadtest önkénteseit - közölte az orosz kormány karácsony napján. Az orosz külügyminisztérium szerint sok minden változott 1992 óta, amikor az amerikai kormányzat programja elindult Oroszországban.

A döntés egy olyan év végén született, amikor az oroszországi KGB utódszervezete kémkedéssel vádolt meg néhány önkéntest a Békehadtestből. Az amerikai követség alaptalannak tartotta a vádakat. Szintén ebben az évben Moszkva megtagadta a vízumok kiadását az új önkénteseknek, és nem hosszabbította meg a már ott tartózkodók vízumát.

A két ország kormánya 1992-ben írt alá egy megállapodást az önkéntesek tevékenykedéséről, azóta több mint 700-an teljesítettek szolgálatot Oroszországban. Részt vettek többek között az angol nyelv oktatásában és üzleti képzésekben.

Az 1961-ben létrehozott Békehadtest önkénteseket küld fejlődő országokba, illetve a rendszerváltás után a volt szocialista országokba is, hogy elősegítsék a békét, a nemzetközi jó kapcsolatokat. Az önkéntesek elsősorban a nyelvoktatásban, az egészségügyben és a mezőgazdaság területén dolgoznak.