Február kilencedikére tűzte ki hétfőn a megismételt montenegrói elnökválasztás időpontját a kisebbik jugoszláv tagköztársaság választási bizottsága, miután a decemberi voksolást az alacsony részvételi arány miatt érvénytelenné nyilvánították.

Neven Gosovic, a bizottság titkára Podgoricán újságíróknak nyilatkozva közölte: a megismételt elnökválasztáson ugyanarra a 11 jelöltre adhatják le voksaikat a választópolgárok, akik a kudarcba fulladt december 22-i választáson is indultak. Amennyiben az újabb voksolás is érvénytelen lesz, az egész választási folyamatot meg kell ismételni, a jelöltállítástól kezdve a voksolásig bezárólag.

A decemberi választáson a választópolgárok 45,9 százaléka járult az urnák elé, ami elmarad az érvényességhez előírt 50 százalékos küszöbtől. A jelöltek közül Filip Vujanovic parlamenti elnök és ügyvezető államfő szerepelt a legjobban: a leadott szavazatok 83,9 százalékát szerezte meg. Vujanovic, aki Milo Djukanovic leköszönt elnök és jelenleg kijelölt miniszterelnök szoros szövetségese, a montenegrói ellenzéki pártok bojkottfelhívásával magyarázta a választási kudarcot.

Montenegróhoz hasonlóan - és szintén az alacsony részvételi arány miatt - a nagyobbik jugoszláv tagköztársaságban, Szerbiában is érvénytelen volt szeptemberben az elnökválasztás, majd decemberben a megismételt voksolás. Natasa Micic szerb parlamenti elnök hétfőn átvette az államfői teendők ellátását, miután vasárnap éjfélkor lejárt Milan Milutinovic eddigi szerb elnök mandátuma. Az újabb szerb elnökválasztás időpontját várhatóan februárban tűzik ki - tette hozzá a Reuters.

A két jugoszláv tagköztársaságban elszenvedett választási kudarc olyan időszakban következett be, amikor Belgrád és Podgorica megállapodást készül aláírni a jelenlegi szerb-montenegrói államszövetséget felváltó, lazább belső kötődésű új közös államuk megalakításáról. Djukanovic ebbe márciusban, az Európai Unió nyomására egyezett bele, de az új állam megalakítása után három évvel mindkét köztársaság függetlenségi népszavazást tarthat, aminek Vujanovic is híve - fűzte hozzá az AP.