Kannibalizmus főműsoridőben

A Channel 4 brit tévécsatorna, amely novemberben már botrányt keltett egy nyilvános boncolás közvetítésével, újabb hátborzongató műsorra készül. Egy kínai extrém művészt mutatnak be, aki egy halva született csecsemőből eszik a kamerák előtt.

A minden bizonnyal sokakat sokkoló, és nem keveseket alighanem megbotránkoztató dokumentumfilmről a The Guardian című brit lap adott előzetes hírt. A Beijing swings című film a kínai extrém művészek szokásait mutatja be kendőzetlen nyíltsággal. Csütörtökön késő este sugározzák majd, megkímélendő borzalmaitól a gyerekeket, és a gyengébb idegzetűeket általában is.

Levetítése előtt a nézőket külön is figyelmeztetik a film sokkoló részleteire, amelyek várhatóan vitára adnak majd okot. Csu Jü, a magát kereszténynek mondó kínai színész szerint "egyetlen vallás sem tiltja a kannibalizmust". Az említett film egy férfit is bemutat, aki olyan borból iszik, amelyben egy amputált hímtagot áztattak.

A hatóságok intelmeire fittyet hányva november 20-án este a Channel 4 csatorna bemutatta Günther von Hagens német anatómust, aki a kamerák előtt felboncolta egy hetvenéves férfi tetemét. Nyilvános boncolásra Nagy-Britanniában közel két évszázada nem volt példa - írja az AFP hírügynökség az újabb botránykőnek ígérkező dokumentumfilmről beszámolva.

Az akkori adással a brit csatorna az idei év egyik nézettségi csúcsát érte el. 1,4 millió néző követte a képernyőn a boncolást. Adás közben 230 tiltakozó telefon futott be, 33 néző helyeslőleg nyilatkozott, negyvenen pedig az adás megismétlését kérték. Csak találgatni lehet, mennyien kérnek majd ráadást a Beijing swingsből.