A LifeGem chicagói cég idén augusztus óta új szolgáltatással állt elő, melynek lényege, hogy a holttestek maradványait hamvasztás után gyémánttá alakítják át. A folyamat, amíg az elhunytból gyémánt lesz 16 hetet vesz igénybe. A legkisebb gyémánt kialakítása 1995, a legnagyobb pedig közel 9995 dollárba kerül. Az első ügyfél januárban veheti át a temetkezést helyettesítő drágakövet.

Dean VandenBiesen, a vállalkozás alapítója szerint a LifeGem nagy vigaszt tud nyújtani nehéz időkben. Az eljárás lényege, hogy hamvasztáskor szén keletkezik és a gyémánt is szénmolekulákból áll. Bár a hamvasztás során a szén gázzá alakul át, a cég egy különleges eljárással még felbomlása előtt kivonja a szenet.

A szenet Pennsylvaniában megtisztítják, majd grafittá alakítják át. A grafit egy oroszországi laboratóriumba kerül, ahol hő és nyomás hatására egy hónap alatt szerkezetében gyémánttá rendeződik át.

A legkisebb gyémánt - negyed karát - előállításához öt gramm grafit szükséges. Ára - a hamvasztás és a gyémánt keretének a költsége nélkül - 1995 dollár (közel félmillió forint), a háromnegyed karátos gyémánté pedig 9995 dollár (ami megközelítőleg 2,5 millió forint). A gyémántok színe kék, de a cég a jövőben pirossal, sárgával és fehérrel is bővíti kínálatát. Dean VandenBiesen elmondta, hogy egyszer majd belőle is gyémánt lesz.

Állati maradványokból már készült gyémánt mintadarab. Az Egyesült Államokban manapság a halottak háromnegyedét temetik, egynegyedét pedig hamvasztják.