Ciklon pusztított Tikopia szigetén

Katasztrofális károkat okozott a Zoé trópusi ciklon a dél-csendes-óceáni Salamon-szigetekhez tartozó, kétezer lakosú Tikopia szigeten, de nem tudni, hány emberáldozata volt. Egy természeti csapásokra specializálódott szabadúszó fotóriporter szerdán repülőgépről képeket készített a szigetről, amelyről a ciklon pusztítása óta nem volt hír, és ahogy jelentette, életnek nem sok jelét látta.

A 300 kilométeres sebességű szeleket hordozó Zoé szombaton vonult végig a Salamon-szigetek Temotu tartománya fölött, és különösen Tikopia és Anuta szigeteket sújtotta, amelyek azóta el vannak zárva a külvilágtól. Geoff Mackley, a TV3 új-zélandi televízió számára dolgozó fotóriporter és filmrendező volt az első, aki megközelítette Tikopiát. Mackley egymotoros kisgépet bérelt a Salamon-szigetekkel szomszédos Vanuatun. Mint mondta, soha még akkora természeti pusztítást nem látott, pedig a térségben gyakran dúlnak hasonló viharok, és volt alkalma látni az eredményüket. Szerinte csoda lenne, ha a ciklon nem követelt volna számos halálos áldozatot, mivel becslése szerint a szélerősség 300-350 kilométer lehetett óránként. Más források szerint a szélerősség 268 kilométer volt, 324 km-es lökésekkel, ami 11 méter magas hullámokat keltett a tengeren.

Az ötfokozatú ciklonskálán a Zoé a legerősebb fokot érte el. Az újságíró információit a www.geoffmackley.com internetes honlapon tette közzé. A sziget minden fáját vagy kifordította vagy megtépázta a vihar, gyakorlatilag minden ház megrongálódott, a tengervíz beterítette a falvakat. Ilyen pusztítást csak egy rendkívül erős tornádó vagy vulkánkitörés szokott okozni - írta. Az újságíró szerint mintegy húsz szigetlakó kiszaladt a partra, és integetett neki, de a gép nem tudott leszállni, mert nem volt alkalmas leszállóhely.

A hírügynökségek szerint útnak indult a sziget fölé egy Herkules típusú ausztrál katonai gép, hogy fényképeket készítsen, és felmérje a károkat. A gép ezután a Salamon-szigetek fő tagján, Guadalcanalon, a főváros, Honiara repülőterén száll majd le szerda este. A hírügynökségek jelentették, hogy a honiarai kormány segélyszállítmánnyal megrakott hajót küld Tikopiára, amely mintegy ezer kilométerre fekszik a fővárostól.

Az állami segítségnyújtást nehezíti, hogy az utóbbi négy évben etnikumok közötti polgárháború dúlt a Salamon-szigeteken, az ország maga is külföldi segélyekre szorul. Az Oxfam humanitárius segélyszervezet ausztráliai részlege segélyadományokat gyűjt a tikopiaiak számára. A honiarai rádió szerint valószínű ugyan, hogy a ciklonnak voltak halálos áldozatai, de számuk remélhetőleg nem olyan magas, mint kívülállók gondolnák, mivel a szigetlakók fel vannak készülve az ilyen csapásokra.

Tikopia 16 négyzetkilométer területű vulkáni sziget, nagyon gyakran éri természeti katasztrófa. 1992-ben a Tia ciklon lerombolta a házak nagy részét, és tönkretette a termést, 1956-ban pedig 200 halálos áldozata volt egy viharnak. A szigeten élők alacsony kunyhókban laknak, és - számítva a gyakori ciklonokra - a föld alá rejtik az élelmiszert.