Az izraeli hadsereg saját közleménye szerint szerdára virradóan letartóztatott kilenc körözött palesztint Ciszjordániában, közöttük az Iszlám Dzsihád szélsőséges mozgalom három tagját.

Az izraeli hadsereg lerombolta két, már nem élő palesztin szélsőséges házát. Az egyik palesztin, akinek a házát lerombolták, Imad Mahmud Ahmad Zijada, a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalommal kapcsolatban álló, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai fegyveres csoport tagja volt. 2002. június 11-én az észak-izraeli Herclijában öngyilkos merényletet követett el egy étteremben: saját magán kívül egy ember halálát és 14 sebesülését okozta. A háza a ciszjordániai Náblusztól délre található Madama faluban volt.

A másik ház - a Gázai övezetbeli hán-júniszi menekülttáborban - Jaszin al-Raa, a Hamász szélsőséges mozgalom tagjának családjáé volt. Al-Raa december 9-én halt meg izraeli katonákkal való összecsapásban. A katonák az ő házának romjai alatt csőbombákat és más fegyvereket találtak - idézte a katonai közleményt az AFP.

Palesztin tisztségviselők szerint a két házrombolással az izraeliek 25 embert tettek hajléktalanná. Az izraeliek 10 harckocsival vonultak be Hán-Júniszba, majd akciójuk után kivonultak a palesztin ellenőrzés alatt lévő városból - mondták.

A hadsereg vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy katonák december 3-án a ciszjordániai Hebronban állítólag megvertek két palesztin polgári személyt, és erőszakkal leborotválták a fejüket. A palesztin területeken működő B'Celem izraeli emberi jogi csoport hétfőn hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint négy katona követte el az erőszakos cselekményt egy borbélyüzletben. Tanúk szerint már többször előfordult, hogy katonák megverték a tulajdonost és vendégeit.

A decemberi esetben a tettlegesség után palesztin fiatalok kővel dobálták meg a katonákat, akik ekkor visszamenekültek az üzletbe, és a vendégeket fedezéknek használva lőtték a kődobálókat. A B'Celem jelentése szerint ez élő pajzs alkalmazásának minősül, és törvénybe ütközik.

Az igazságügyi minisztérium bejelentette: vizsgálja azt a feljelentést, amely szerint izraeli határőrtisztek hétfőn Hebronban agyonvertek egy 18 éves palesztin polgári személyt. Nyomozást még nem indítottak. A hadsereg ezzel kapcsolatban nem közölt semmit.

Palesztinok szerint az izraeli erők rendszeresen bántalmazzák és zaklatják a hebroni lakosokat. Az izraeli választási bizottság elutasította Azmi Bisara arab képviselő és pártlistája, a Balad jelöltként való bejegyzését a január 28-i parlamenti választásokra, mert szerintük a képviselő Izrael Állam elpusztítására szólította fel a palesztinokat - közölték az AFP-vel parlamenti források.

Bisara kedden a választási bizottság előtt tagadta a vádat. A jobboldali nacionalisták uralta választási bizottság hétfőn már kizárta a képviselőjelöltek közül Ahmed Tibi arab képviselőt, mert szerintük Izrael-ellenes merényleteket elkövető terrorszervezeteket támogat. Ő is tagadja a vádat. Mindketten fellebbeznek a döntés ellen a legfelsőbb bíróságnál.