A marihuána engedélyezését tervezi Kanada

Ez év elején a kanadai kormány várhatóan olyan javaslatot terjeszt az országgyűlés elé, amely kivenné a bűncselekmények közül a marihuána birtoklását. Az igazságügy-miniszter tervei szerint a csekély mennyiségű marihuána birtoklása egy közlekedési vétséggel érne fel a jövőben.

cannabis

Martin Cauchon igazságügy-miniszter a BBC-vel közölte: javaslata szerint, ha valakit elkapnának kis mennyiségű marihuánával, az illető körülbelül olyan büntetésre számíthatna, mintha közlekedési bírságot kellene fizetnie. A javaslattal sem a kanadai rendőrség, sem az amerikai vámhivatalnokok nem értenek egyet. Amerikában sokkal szigorúbban büntetik a marihuánafogyasztást, mint Kanadában. Ráadásul már eddig is nagy mennyiségű marihuánát csempésztek Kanadából az Egyesült Államokba.

Kanadában Vancouver környékén, raktárakban, kiskertekben, alagsorokban nagy mennyiségben termesztenek kanabiszt. A rendőrségnek szinte mindennapos munkát ad a kisebb-nagyobb illegális ültetvények felszámolása. A szkeptikusok attól tartanak, hogy a drogtörvény enyhítésével jelentősen megnő a fogyasztók, illetve a termesztők száma.

A közvélemény-kutatások szerint a lakosság ugyanakkor támogatja a kormány törekvéseit. Egyes, a BBC-nek nyilatkozó elemzők szintén úgy vélik, hogy a drogtörvény enyhítése önmagában nem vezetne a marihuána-fogyasztók számának drasztikus emelkedéséhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK