Ciprus: Ankara újraegyesítést szeretne

A Törökországban kormányzó Igazság és Haladás pártja pénteken ismét a ciprusi probléma mielőbbi megoldására szólított fel.

Az Ankarában közzétett nyilatkozatot hírügynökségek úgy értékelték, mint a megosztott szigettel kapcsolatos török álláspont változásának újabb jelét. A legutóbbi választásokon győztes párt néhány nappal ezelőtt hasonló állásfoglalást tett közzé, felszólítva az eddig egyedül Törökország által támogatott ciprusi törökök vezetőjét, Rauf Denktast, hogy ne akadályozza a megosztott sziget újraegyesítését célzó tárgyalásokat.

A pénteki nyilatkozat emlékeztetett arra, hogy a problémát a két ciprusi, azaz a ciprusi görög és a ciprusi török közösség közötti tárgyalásokon kell megoldani. "Azt akarjuk, hogy a tárgyalások folytatódjanak, és a problémát mielőbb rendezzék" - hangzott az állásfoglalás, amelyet a párt vezetője, Recep Tayipp Erdogan tett közzé.

Az Ankarában kormányzó Igazság és Haladás pártja az európai uniós tagság elérését külpolitikájának középpontjába helyezte. Az EU a közelmúltban felszólította a csatlakozásra törekvő Törökországot, hogy működjön közre a ciprusi probléma megoldása érdekében.

Néhány nappal ezelőtt mintegy 30 ezer ciprusi török tüntetett a megosztott sziget északi részén, követelve a ciprusi török közösség vezetőjének, Rauf Denktasnak a lemondását, vádolva őt az újraegyesítés akadályozásával. Ez volt az első ilyen jellegű tüntetés a ciprusi törökök lakta északi országrészben, amelyet a sziget 1974-ben történt kettészakítása óta egyedül Törökország ismer el önálló államként.

A két ciprusi közösség között, a sziget újraegyesítése érdekében közvetítő ENSZ, továbbá az Európai Unió mindeddig Rauf Denktast és az úgynevezett Észak-Ciprusi Török Köztársaságot támogató Ankarát vádolta a tárgyalások meghiúsításával.