Németország: orkán és áradás

Az öt hónappal ezelőtti elbai áradáskor érzett félelem és aggodalom kerítette hatalmába pénteken németek százezreit: Bajorországban, Baden-Württembergben, Hessenben, Rajna-Pfalzban, a Saar-vidéken, Türingiában, Szászországban, Szász-Anhaltban a folyamatos esőzés és hóolvadás következtében folyók és patakok léptek ki medrükből. Az éjszaka orkánerejű szél süvített végig a déli tartományokon. Az ítéletidőnek halálos áldozatai is vannak.

Szászországban számos utat voltak kénytelenek lezárni az áradások miatt. Az Elba valószínűleg szombaton éri el Drezdánál és Torgaunál a hatméteres szintet. Az augusztus áradáskor Drezdánál 9,40 méteres rekordmagasságot mértek, az Elba vízmagassága azonban általában ritkán haladja meg a két métert.

Az esőzések alaposan megemelték a Rajna, a Majna, a Mosel és a Ruhr vízszintjét is. A Majna menti Wertheim egy részét elöntötte a víz. Pénteken a magas vízállás miatt leállították a hajózást a Rajnán Köln és Koblenz között. Bonnban nem zárják ki, hogy a rajnai vízszint eléri "az évszázad áradásakor", 1995-ben mért értékeket.

- A víz óránként hét centimétert emelkedik, s arra számítunk, hogy szombaton reggel 9,80 méterrel tetőzik majd. A kölni óváros legértékesebb részeit tíz méter alatt nem fenyegeti veszély - közölte Yvonne Wieczorek, a kölni árvízvédelmi központ illetékese.

Míg délen a magas vízállás, Németország északi részén a csúszós, havas utak keserítették meg az életet. Schleswig-Holsteinben, Hamburgban, Berlinben és Brandenburgban számos autóbalesetet - halálosat is - okoztak a síkos utak.

Nem a síkosság, hanem kidőlt fa okozta annak a 13 éves fiúnak a halálát, aki édesapjával volt úton Baden-Württembergben: harminc méter magas fenyő zuhant az éppen arra haladó autóra. A gépkocsit vezető édesapa életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A tartományban, annak is a délnyugati részén, a Fekete-erdőben Franciaország felől betörő orkánerejű szél pusztított éjszaka. Az óránkénti 190-200 kilométeres sebességet elérő vihar miatt Baiersbronn közelében kisiklott egy szárnyvonalon közlekedő szerelvény mozdonya. A bajorországi Wiesauban sínre zuhanó fa tartóztatott fel egy ugyancsak helyiérdekű szerelvényt. Az utasoknak egyik helyen sem esett bajuk. Bajorországban Coburgból és Bad Kissingenből jelentettek áradást, Münchenben nagy partik rendezésére alkalmas sátrak dőltek össze.

A meteorológia azzal nyugtatja a felborzolt kedélyeket, hogy hamarosan vége szakad a szélsőséges időjárásnak, egységesen hideg téli, de nyugodt idő köszönt majd Németországra.