Ismét árvízi készültség Prágában és Drezdában

Több folyó kilépett a medréből Nagy-Britanniában, Belgiumban, Németországban, árvízvédelmi készültséget rendeltek el Prágában, ahol még a nyári árvízi károk helyreállítása sem fejeződött be. Drezda lakói homokzsákokkal erősítik az Elba gátjait. Párizst a nagy mennyiségű hó bénította meg, Moszkvában az embertelen hidegnek az idei télen már 224 áldozata van.

Továbbra is sok gondot okoz a szélsőséges időjárás Európa északnyugati területein. A francia fővárosban szombaton órákon keresztül erősen havazott, és a lehullott nagy mennyiségű hó miatt teljesen megbénult a párizsi közlekedés. A fővárosba, illetve az onnan kifelé vezető utakon száz kilométeres sorokban araszoltak az autók. Több órán keresztül zárva tartottak a párizsi repülőterek is.

Németország több tartományában a folyamatos esőzés és hóolvadás következtében folyók és patakok léptek ki medrükből az elmúlt napokban. A hétvégére valamelyest javult a helyzet, továbbra is készültségben vannak a katonák és a katasztrófavédelmi szakemberek több településen. Az Elba vízszintje Drezdánál és Torgaunál hatméteres, holott a vízmagasság csak ritkán haladja meg a két métert. Az augusztus áradáskor Drezdánál 9,40 méteres rekordmagasságot mértek.

Németországban már több halálos áldozata is van az ítéletidőnek, a viharos szélben fa dőlt egy autóra, agyonnyomva utasát, többen életüket vesztették a jeges utakon bekövetkezett karambolokban, egy asszonyt pedig egy megáradt folyó ragadt magával. Drezdában a lakosság kint tölti az éjszakát, és homokzsákokkal erősítik a gátakat a gyengébb pontokon. 

Árvízvédelmi készültséget rendelték el Prágában és Csehország több városában, miután a folyamatos esőzésektől és a hóolvadástól jelentősen megemelkedett a folyók vízszintje. Szakértők szerint Prágát nem fenyegeti a tavaly nyárihoz hasonló árvíz, de a főváros alacsonyabban fekvő, folyómenti utcáit és aluljáróit lezárták. Prágában még mindig dolgoznak az augusztusi áradások okozta több milliárd eurós károk kijavításán.

Áradnak a folyók Belgiumban és Nagy-Britanniában is, Lengyelország és Finnország a komoly hidegtől szenved. Mínusz 25 foknál is hidegebb van Moszkvában, ahol az idei télen már 224 ember fagyott meg, legtöbbjük hajléktalan volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK