Izrael pénzt kér Amerikától

Vasárnap magas rangú izraeli delegáció érkezett Washingtonba, hogy rendkívüli segélyt kérjen a palesztin felkelés miatt egyre súlyosbodó gazdasági válság enyhítésére. A kért 12 milliárd dollár harmadát katonai célokra költenék.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal vezetője irányítja azt a delegációt, mely Washingotnban pénzt próbál szerezni az izraeli gazdaság talpraállításáért. A BBC információi szerint 12 milliárd dollárt kér Izrael szövetségesétől. A lassan két éve tartó palesztin intifáda (felkelés) történelme legnagyobb gazdasági válságába sodorta Izraelt. Beruházások nincsenek, az idegenforgalom megszűnőben, a munkanélküliség növekszik és a katonai kiadások egyre többet visznek el. A pénz reményében utazó izraeli politikusok többek között azzal érvelnek, hogy ha Irak ellen kitör a háboú, akkor még nehezebb gazdasági helyzetbe kerül Izrael.

A kért 12 milliárd dollár harmadát katonai célokra költenék, részben a palesztinok elleni harc folytatására, részben egy iraki háborúra való felkészülésre. A maradékból az állam hiteleket biztosítana a pangó gazdaság szereplőinek.

Az USA várhatóan segíteni fog legfontosabb közel-keleti szövetségesén. Eddig is sok segély érkezett az USA-ból Izraelbe, és az iraki háború lehetőségével tovább nőtt Izrael fontossága. Izraelben hamarosan választásokat tartanak, de  aközvélemény-kutatások szerint a rossz gazdasági helyzet nem befolyásolja a kormány megítélését. Az embereknek sokkal inkább a pártok háborúval kapcsolatos tervei a fontosak a döntésnél.