Rolandas Paksas volt kormányfő lesz Litvánia új államfője az előzetes eredmények szerint. Paksas a szavazatok csaknem kétharmadának összeszámlálása után 58 százalékon áll, míg ellenfele, Valdas Adamkus jelenlegi államfő mindössze a szavazatok 42 százalékát kapta meg. Paksas győzelme meglepetés, mivel az első fordulóban még Adamkus szerezte a legtöbb szavazatot.

Mindig is mondtam, hogy én fogok győzni - mondta vasárnap este a 46 éves, megfigyelők szerint határozott kampányt folytató Paksas. Paksas a voksolás előtt azt ígérte, hogy megválasztása esetén Litvánia életkörülményei gyorsan fognak javulni. Én ismerem az ország problémáis és azt is tudom, hogy kell megoldani azokat - mondta vasárnap este.

A 76 éves Adamkus - aki korábban amerikai állampolgár volt - annak ellenére marad alul várhatóan a választási versenyben Paksassal szemben, hogy elmúlt elnöki ciklusában az ország olyan sikereket ért el, mint a NATO-ba való belépés, vagy az EU-s csatlakozás.

A vasárnap este közzétett adatok szerint az elnökválasztás második fordulójában a 2,7 millió választópolgár 48,42 százaléka ment el szavazni. Paksas meggyőző fölényét jelzi, hogy a hatvan litván régióban és nagyobb városban gyakorlatilag mindenütt megelőzte Adamkust.

Paksas várható győzelme meglepetést jelent, ugyanis az elnökválasztás december 22-i első fordulójában még Adamkus végzett az első helyen, a szavazatok 35,06 százalékával. Paksas akkor 19,4 százalékot szerzett. Igaz, akkor még több jelölt is versenyben volt.