Legalább húsz ember életét vesztette, százan pedig megsérültek vasárnap este Tel-Avivban, amikor két bomba robbant a város központjában. A robbanások egy buszmegállóban következtek be, nem messze az óvárostól. Az akcióért az Iszlám Dzsihad vállalta magára a felelősséget. Az izraeli hadsereg még vasárnap késő este válaszcsapást indított. Izraeli helikopterek rakétákat lőttek ki Gázára.

Izraeli harci helikopterek Gáza városára mértek csapásokat vasárnap este, röviddel a Tel-Avivban elkövetett öngyilkos merényletek után. Szemtanúk szerint az izraeli helikopterek legalább négy rakétát lőttek ki gázai palesztin célpontokra. Áldozatokról és károkról egyelőre nincsenek jelentések. A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint jelenleg izraeli páncélosok gyülekeznek a Gázai övezet déli részén fekvő rafahi menekülttábor körzetében, a tábor felett helikopterek is megjelentek.

Két súlyos terrortámadás érte Tel-Aviv belvárosát, ami már eddig is ki volt téve hasonló akcióknak - nyilatkozta a robbantásokkal kapcsolatban az izraeli rendőrség szóvivője Gil Kleiman. Kleiman a CNN-nek elmondta, hogy a robbanások egymástól 150 méterre, egy percen belül következtek be. A robbanások, melyek helyi idő szerint este fél hétkor következtek be, szinte teljesen romba döntötték a környéket. A bombákban fémdarabok is voltak, melyek a robbanáskor szétrepültek és jócskán megnövelték a merénylet pusztitó erejét.

Izraeli források szerint a kórházba került áldozatok közül hétnek életveszélyes az állapota.

Forrás: EPA

Ra'anan Gissin, Ariel Sharon izraeli miniszterelnök tanácsadója a robbanások után nem sokkal bejelentette, hogy a jelek szerint az akciót palesztin szélsőségesek hajtották végre. Gissin úgy vélte, hogy a robbantásokkal a január 28-án sorra kerülő izraeli parlamenti választások eredményét akarták befolyásolni az elkövetők.

A robbantásokért a szélsőséges palesztin Iszlám Dzsihad terrorista szervezet vállalta magára a felelősséget.

Ariel Saron izraeli kormányfő vasárnap este sürgős ülésre hívta össze szűkebb biztonsági kabinetjét, hogy megvitassa az újabb öngyilkos merényletekre adandó válasz lehetőségeit.

Az utolsó hasonló akcióra november 21-én került sor Izraelben. Akkor 11 ember vesztette életét, további 50 pedig megsérült. Gissin szerint azonban a helyzet azóta is rendkívül feszült volt, mivel az izraeli hatóságoknak több tervezett terrorakciót is fel kellett számolniuk.