Beköszöntött az ortodox karácsony

Könyörületre és jótéteményekre szólította fel az orosz ortodox egyház híveit karácsonyi üzenetében II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája. Az orosz ortodox egyház - amely nem ismeri el a Gergely-naptárt - január 6-án ünnepli a szentestét.

II. Alekszij karácsonyi beszédében megerősítette: egyháza a jövőben is az emberek és a népek közötti megértést szolgálja majd, a különböző konfliktusok békés megoldására, az emberhez méltó élet feltételeinek megteremtésére ösztönzi a hatalmon lévőket és a társadalmat. A pátriárka reményét fejezte ki, hogy a XXI. század új, harmadik esztendeje "békés, alkotó és sikeres lesz" mindenki számára.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség által hétfőn közzétett felmérés szerint az ortodox karácsonyt Oroszország lakosságának kétharmada ünnepli meg - ez öt százalékkal több, mint a tavalyi felmérés eredménye -, s gyakorlatilag minden negyedik polgár (27 százalék) azt tervezi, hogy részt vesz a karácsonyi istentiszteleteken. Az orosz ortodox egyház feje a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tartja a hagyományos éjszakai istentiszteletet.

Az orosz hírügynökség felmérése szerint az oroszok alig 12 százaléka tartott karácsonyi böjtöt. Oroszországban ilyenkor nem divat az ajándékozás sem: ezt bizonyítja, hogy a megkérdezettek mindössze kilenc százaléka lepi meg szeretteit ajándékkal az ünnep alkalmából.