Elefántcsontpart: újabb lázadók tárgyalnak

Az Elefántcsontpart nyugati részét hatalmukban tartó kormányellenes lázadók tűzszüneti megállapodást írtak alá szerdán Franciaország elefántcsontparti nagykövetével az afrikai ország nyugati részén fekvő Duékoué városban. Egyben jelezték, hogy készek részt venni a francia közvetítéssel tartandó, január közepi párizsi konferencián, amely a négy hónapja polgárháborútól sújtott nyugat-afrikai ország belső helyzetének rendezését célozza.

"Vállaltuk, hogy azonnal beszüntetjük az ellenségeskedést" - idézte a Reuters Felix Dohot, a lázadók parancsnokát. Ettől némiképp eltérően az AFP úgy idézte a lázadók egyik szóvivőjét, hogy a lázadó fegyveresek csak a francia csapatok ellen szüntetik be a harcot, a kormányerők ellen nem.

A múlt év szeptemberében tört ki lázadás Elefántcsontparton. Közvetlen kiváltó oka az volt, hogy egy korábbi elnök hadseregbeli híveit nyugállományba akarták helyezni, s erre reagáltak zendüléssel a katonák. Laurent Gbagbo jelenlegi elnök és hívei a szomszédos országokat vádolják zavarkeltéssel, az ő kezüket látják a polgárháború kirobbantásában és elhúzódásában.

Nyílt vallási ellentétről ugyan nincs szó a felek között, de tény, hogy a lázadók többnyire a muzulmánok lakta országrészekben érnek el sikereket és kapnak támogatást a lakosságtól, a keresztény, illetve törzsi területek lakossága pedig többnyire hű maradt a kormányhoz.

Nehezíti a rendezést, hogy nem egységes a lázadók tábora. A lázadók fő frakciója, az ország északi felét uraló Elefántcsontparti Hazafias Mozgalom (MPCI) már október 17-én tűzszüneti megállapodást kötött, de a nyugati részen harcolók nem csatlakoztak. Az utóbbiak a békefenntartásra érkezett francia katonasággal is többször harcba keveredtek, a legsúlyosabb összecsapás hétfőn volt Duékoué térségében. (Francia adat szerint harminc lázadó vesztette életét, és kilenc francia katona megsebesült.)

A volt gyarmattartó Franciaország a múlt héten indított új békekezdeményezést, annak jegyében tervezik a párizsi találkozót.