ENSZ: kannibalizmus Kongóban

Az ENSZ vizsgálóbizottsága "hihető bizonyítékokat" talált arra vonatkozólag, hogy a Demokratikus Kongóban egymással viaskodó lázadók meggyilkoltak és megettek pigmeusokat.

A világszervezet hatfős vizsgálócsoportja ezekben a napokban az északkelet-kongói Ituri tartományban igyekszik utánajárni az emberevésre utaló jelentéseknek. Manodje Mounoubai, az ENSZ kongói missziójának szóvivője Kinshasából telefonon közölte: az ENSZ-tisztviselők jelenleg vizsgálják az összes emberjogi sérelmet a térségben. Egyéb részletek ismertetésétől azonban tartózkodott.

Nevük elhallgatását kérő más ENSZ-képviselők azonban az emberevés vádját hihetőnek mondták. Az ásványi kincsekben gazdag Ituri tartományban harcok folynak különböző lázadó csoportok között. Ezek a pigmeusokat arra használják, hogy az őserdőben élelmet gyűjtsenek számukra. De ha a jó vadász hírében álló pigmeusok, akik egyaránt mesterei az íjnak és dárdának, üres kézzel térnek vissza, lemészárolják és megeszik őket.

Egy pigmeusokat segélyező kongói emberbaráti csoport az AP jelentése szerint felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne hagyja cserben a kongói pigmeusok mitegy százezres kisebbségi csoportját, amelyet már amúgy is a kihalás veszélye fenyeget.