Magyar nyulakat telepítenek a cseh erdőkbe

A tavalyi árvíz miatt megritkult vadállomány felújítására Magyarországon befogott vadnyulakat telepítenek a cseh erdőkbe, mezőkre. A 2500 nyulat egy hetes karantén után engedik szabadon, az első négyszáz állat már ezen a héten kikerül a vadonba. A nyulak két évig biztonságban tudhatják magukat - eddig ugyanis tilos lesz a vadászatuk.

Magyarországról importált élő nyulakat telepítenek Csehország árvíz sújtotta erdeibe és mezeire, hogy felújítsák a tavaly nyáron megritkult vadállományt. A tavalyi, azaz 2002. augusztusi árvíz megtizedelte a vadállományt. A nyulak száma is jelentősen kevesebb, a kár ezen a téren elérte a 35 millió koronát (280 millió forint). Az elsősorban Magyarországról beszerzett állatok az új nyúlállomány alapjait fogják képezni - mondta Vladimír Broukal, a cseh-morva vadászszövetség szóvivője a Vecerník Praha című cseh lapnak.

Elmondta, hogy a nyulakat Magyarországon a szabad természetben fogták, és környezetvédelmi és állategészségügyi okokból két hétig karanténban voltak. Az első néhányszáz állatot ezen a héten engedik ki az árvíz által leginkább sújtott közép-csehországi vidékeken. A többi nyulat néhány héten belül két újabb hullámban engedik ki a természetbe.

Magyarországról 2500 élő nyulat hoztunk be. Mindegyiket szigorúan ellenőrizzük, nem szenved-e valamilyen betegségben. Nagy a valószínűsége, hogy gyorsan megszokják az új környezetet - tette hozzá Jan Kupka, a prágai Interlov társaság igazgatója, amely a nyúlimportot intézte.

A vadászszövetség felhívta tagjai, illetve a közvélemény figyelmét, hogy azokon a területeken, ahová a nyulakat kiengedik, két évig szigorúan tilos mindenfajta vadászat, és kutyákat sem lehet szabadon engedni.

A magyar nyulak csehországi behozatalát és telepítését a cseh mezőgazdasági minisztérium is támogatta anyagilag. A tavalyi árvíz által nem sújtott területeken működő vadásztársaságok több helyen önkéntes gyűjtést szerveztek az akció támogatására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK