Észak-Korea kilép az atomsorompó egyezményből

Kilép az atomsorompó egyezményből Észak-Korea. Az ország hivatalos hírügynöksége hozzáteszi, hogy nem tervezik atomfegyverek fejlesztését. A kommunista ország ezzel együtt felmondja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel kötött megállapodást is.

Észak-Korea véglegesen kilép az atomsorompó szerződésből és felmondja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) kötött ellenőrzési megállapodást. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség pénteki bejelentésében leszögezte ugyanakkor azt is, hogy az országnak nincs szándékában atomfegyvereket fejlesztenie. Nukleáris objektumait pedig kizárólag abból a célból éleszti újjá, hogy elektromos energiát termeljen. A közlemény szerint Észak-Korea lépése a nemzeti érdekek törvényes védelmét szolgálja, válaszul az Egyesült Államok nyomására és a NAÜ jogszerűtlen cselekedeteire.

Az 1968- as atomsorompó egyezmény célja, hogy az atomfegyverek elterjedését megelőzze, s az atomenergia békés célú felhasználását előmozdítsa.

Észak-Korea egyébként még 1993-ban bejelentette, hogy kilép az atomsorompó-szerződésből, azonban döntését felfüggesztette, mivel egy évre rá megállapodásra jutott az Egyesült Államokkal, hogy nukleáris programja befagyasztásának fejében évi félmillió tonna fűtőolajat kap, továbbá plutóniumtermelő reaktorait is kicserélik könnyűvizes reaktorokra.

Az Egyesült Államok - miután Phenjan elismerte, hogy kötelezettségvállalását megszegve uránt dúsított - decembertől leállította fűtőolajszállításait, amelyeket az észak-koreai atomprogram 1994-es befagyasztása után eddig folyamatosan teljesített (az új reaktorok szállítása pedig legalább öt évet késik az eredeti, 2003-as határidőhöz képest). Észak-Korea ezt követően döntött nukleáris programjainak újraélesztése mellett, a szerződés felrúgásaként értelmezve az amerikai lépést. Decemberben az észak-koreai nukleáris létesítmények pecsétjeit feltörték, leszerelték az ellenőrző kamerákat és kiutasították a NAÜ ellenőreit az országból.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfőn gyakorlatilag ultimátumban fenyegette meg Phenjant, hogy átadja az ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amennyiben Észak-Korea nem tesz eleget a szervezet kormányzóinak tanácsa által megfogalmazott felhívásnak, amely az együttműködés, az ellenőrzések haladéktalan felújítására szólít fel a kétoldalú biztonsági megállapodásnak megfelelően.

KAPCSOLÓDÓ CIKK