Megették áldozataikat a kongói lázadók

Az ENSZ kongói békemissziójának (MONUC) megfigyelői most vizsgálják menekülteknek azokat a beszámolóit, amelyek szerint az ország északkeleti Ituri, Beni és Butembo tartományában az MLC lázadószervezet katonái foglyaikat kannibalizmusra kényszerítik, vagy ők maguk esznek emberhúst.

Az emberi jogoknak erre a szörnyű megsértésére vonatkozóan egyre inkább gyűlnek a bizonyítékok - jelentette ki pénteken Kinshasában az ENSZ szóvivője. Az első jelentések arról szóltak, hogy az MLC-katonák foglyaikkal etetik meg lemészárolt emberek belső szerveit.

Más jelentések szerint a természeti kincsekben gazdag tartományokban a lázadók a kis termetű és igen jó vadász hírében álló pigmeusokat arra használják fel, hogy élelmet gyűjtsenek számukra az őserdőben. A pigmeusok egyaránt mesterei az íjnak és a dárdának. Ha azonban nem sikerül zsákmányt szerezniük, és üres kézzel térnek vissza a táborhelyre, a katonák lemészárolják és megeszik őket. Az MLC-katonák azt hiszik, hogy beléjük költözik áldozataik ereje.

Jean-Pierre Bemba lázadóvezér visszautasította ezeket a vádakat.