Bajram Rexhepi koszovói kormányfő kijelentette, hogy a tartományt sújtó számos probléma rendezése végett kész tárgyalóasztalhoz ülni Zoran Djindjic szerb kormányfővel, ha erre áldását adja a tartomány politikai vezetése.

"Tárgyalni kell, nem zárkózom el ettől, de nem kezdek párbeszédet a koszovói intézmények és vezető politikusok egyetértése nélkül" - közölte Rexhepi a belgrádi B92 rádióval. A kormányfő szerint a koszovói társadalmat felkészületlenül érné a párbeszéd Belgráddal, ezért a tartományi intézményeknek és a politikai vezetőknek tanácskozniuk kell, hogy egységes álláspontot alakítsanak ki erről.

Zoran Djindjic korábban több ízben is kijelentette, hogy kész tárgyalni Rexhepivel. A koszovói kormányfő részéről talán ez volt az eddigi legegyértelműbb jelzés, hogy nem utasítja el Belgrád felajánlkozását. Rexhepi más koszovói albán politikai vezetőkhöz hasonlóan az óévet búcsúztatva azt hangoztatta, hogy az idei év elsődleges célja a tartomány függetlenségének elnyerése.

Michael Steiner, az koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) vezetője ezekre a kijelentésekre reagálva leszögezte, hogy szó sem lehet a tartomány státusáról szóló tárgyalások megkezdéséről, amíg nem teljesült az UNMIK által szabott nyolc feltétel, amely Koszovó demokratikus fejlődését, a kisebbségek helyzetének javítását és a menekültek visszatérését hivatott elősegíteni. A feltételfüzér egyik sarkalatos követelése, hogy Pristina és Belgrád kezdjen párbeszédet a tartományt sújtó gondok megoldása érdekében.