Izraeli páncélosok településeket szálltak meg a Gázai övezetben

Két palesztin meghalt és 16 megsebesült izraeli lövedékektől vasárnapra virradóra a Gázai övezetben, miután izraeli páncélosok behatoltak az övezet két városába. Bét-Hanunban és Hán-Júniszban kijárási tilalom van, az izraeli katonák körözött palesztinok után kutatnak és épületeket robbantanak fel. 
   

Csaknem negyven izraeli tank és páncélozott harcjármű vonult be vasárnap hajnalban a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanun palesztin településre. Palesztin biztonsági és kórházi források közlése szerint az izraeli katonák egy 45 éves fegyvertelen civilt lőttek le. Az izraeli erők teljesen megszállták Bét-Hanunt, alig néhány órával azután, hogy páncélosok törtek be a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Juniszba. Mindkét palesztin településen kijárási tilalmat vezettek be az izraeliek: az általuk körözött palesztin személyek után kutatnak a házakban. A behatoló izraeli erők több épületet felrobbantottak, köztük az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egy már halott tagjának házát, aki novemberben vesztette életét egy öngyilkos robbantásban.

Röviddel korábban az övezet déli részén lévő Hán-Júniszban egy 22 esztendős fiatalember kapott halálos lövést, miután 88 izraeli páncélos és három buldózer bevonult a településre. Szemtanúk szerint a fiú fegyvertelen volt, és azután lőtték le, hogy másvalaki egy házi gyártmányú kézigránátot dobott a katonák felé.

Az AFP adatai szerint ezzel 2846-ra nőtt azok száma, akik az újabb palesztin intifáda 2000 szeptemberi kezdete óta, az azóta tartó erőszakhullámban vesztették életüket. Az áldozatok közel háromnegyede palesztin.

KAPCSOLÓDÓ CIKK