Chris Patten

Az egykori hongkongi kormányzó 1944-ben született Angliában. Oxfordban modern történelemből és közgazdaságtanból szerzett diplomát.

Politikai karrierjét 1996-ban a konzervatív kutaóintézetben kezdte, majd 1970-től politikai tanácsadó a kormány mellett. 1972-ben a belügyi tárcához vált.  1974 után a konzervatív kutatóközpont igazgatója lett, majd 1979-ben bejutott a brit alsóházba Bath város képviselőjeként. Egészen 1992-ig tagja volt a parlamentnek, közben államtitkár az északír ügyek minisztériumában, majd 85-től sorban először oktatási miniszter, majd a tengerentúli ügyek minisztere, végül környezetvédelmi miniszter. 1990 és 92 között betöltötte a Konzervatív Párt elnöki tisztét, és egyben miniszteri rangban irányította a brit miniszterelnöki hivatalt.

Chris Patten 1992-től 1997-ig Hongkong kormányzója volt, majd ezután egy évvel az Északír Ügyek Független Bizottságának élén állt. 1999 óta tagja az Európai Bizottságnak, ő a külügyi ügyek biztosa. A Bizottság a szerepe a diplomáciában elsősorban a képviseletre vonatkozik, a szervezet 130 államban működtet állandó delegációt.

A külügyek irányításában azonban nagy szerepe van még a Tanács főtitkárának, Javier Solanának is, aki egyben az Unió főképviselője a nemzetközi diplomáciában. Az EU soros elnök államának kormányfője és külügyminisztere is vezető szerepet tölt be a napi külpolitikai ügyekben.